De behandeling van decubitus

Heb je te maken met decubitus, dan is het belangrijk om deze aandoening zo snel mogelijk te behandelen. Door de aandoening in de eerste fase van de huidaandoening te behandelen, wordt namelijk voorkomen dat er ernstige doorligwonden ontstaan. Wordt de huidaandoening pas later behandeld door het te laat opmerken van de aandoening, dan is een snelle behandeling noodzakelijk om de lokale huid en de onderliggende weefsels te redden van verdere beschadiging.

De behandeling van decubitus: vier fasen

Decubitus wordt opgedeeld in vier fasen, namelijk:

  • Fase 1: er is sprake van de eerste symptomen van decubitus, namelijk rode vlekken die niet weggedrukt kunnen worden en tevens kunnen verharden.
  • Fase 2: de patiënt heeft te maken met ontvelling van de huid en blaarvorming.
  • Fase 3: de patiënt krijgt zweren of wonden op de lokale huid waar er sprake is van doorliggen.
  • Fase 4: de wonden op de huid gaan dieper het lichaam in, waardoor onderliggende weefsels worden aangetast.

Meer informatie over de 4 fases zie de pagina decubitus graden.

Om de behandeling van decubitus zo effectief mogelijk in te steken, is de behandeling van de huidaandoening ingedeeld in vier categorieën. Zit de patiënt in de eerste fase van de aandoening, dan wordt alleen de eerste categorie van de behandeling toegepast. Zit de patiënt in de tweede fase, dan wordt de behandeling uitgebreider. Zit de patiënt in de derde of vierde fase van de huidaandoening, dan is een snelle en uitgebreide behandeling noodzakelijk om de aandoening te verhelpen.

De behandeling van decubitus: categorie één

Als de patiënt nog in de eerste fase van decubitus zit, worden er extra maatregelen genomen om verdere uitbreiding te voorkomen. De eerste fase van de behandeling van decubitus bestaat dan ook voornamelijk uit het nemen van preventieve maatregelen en het in de gaten houden van de patiënt om de vordering van de huidaandoening te volgen.

De behandeling van decubitus: categorie twee

Heeft de patiënt te maken met de tweede fase van decubitus, dan is doorliggen officieel bereikt en moet de wond verbonden worden om het vocht te onttrekken uit de blaar op de huid.

De behandeling van decubitus: categorie drie

Als er een zweer ontstaan is op de huid door decubitus in de derde fase van de huidaandoening, moet het wondvocht van deze zweer geabsorbeerd worden door middel van speciaal verband. Daarnaast moet de zweer goed schoon gehouden worden om infectie te voorkomen. Ontstaat er toch een infectie, dan dient de patiënt behandeld te worden met antibiotica.

De behandeling van decubitus: categorie vier

Bij de vierde fase van decubitus is er sprake van aantasting van de onderliggende weefsels van de huid. In dit geval is het verbinden van de wond niet meer genoeg, maar dient er een chirurgische behandeling gepland te worden om de vergevorderde zweer te verhelpen en het beschadigde onderliggende weefsel te genezen.