Decubitis en voeding

Naast het gebruik van hulpmiddelen en goede houdingen van het lichaam speelt voeding ook een belangrijke rol bij decubitus. Dit wordt door vele onderschat. Het is een vereiste om goede voeding te nuttigen bij het voorkomen en behandelen ervan. Een goede en gebelanceerde voedingsschema heeft namelijk een grote invloed op de behandeling van deze aandoening. Andersom kun je zeggen dat wanneer men onjuiste voeding tot zich neemt, dat dit het zelfs uitlokt. Onjuiste voeding komt de genezing dus niet ten goede.

Als men goed eet beschikt het lichaam over genoeg voedingsstoffen die voor het lichaam van belang zijn. Het is belangrijk dat er een balans is tussen de voeding die men op een dag eet en het verbruik van de voedingsstoffen. Als men slecht eet is dit een factor die invloed heeft bij het ontstaan van decubitus. Het afweersysteem wordt dan namelijk verminderd wat de kans op infecties vergroot. Het is dan ook belangrijk om voedingsstoffen tekorten tegen te gaan omdat:

  • Bloed vervoerd en voorziet de voedingsstoffen door het hele lichaam dus ook op de plekken waar kans is op decubitus of het al is ontstaan.
  • Voedingsstoffen zorgen voor een gezond afweersysteem. Bij voldoende en juiste voedingsstoffen worden infecties voorkomen.

Als men decubitus heeft worden er vaak maatregelen genomen door de ergo- en fysiotherapeut. Naast deze maatregelen wordt er vaak ook voedingstherapie aan mensen gegeven.

Voedingsstoffen die goed zijn om wonden te genezen. Dus die goed zijn voor mensen met decubitus om in te nemen zijn:

  • Arginine: dit is een aminozuur die ons lichaam onder bepaalde omstandigheden niet zelf kan aanmaken. Dit gebeurt vaak bij mensen met decubitus.
  • B-vitamines: deze vitamines zorgen voor energieleverende stofwisselingsprocessen in onze cellen, die de genezing van wonden sneller kunnen bevorderen.
  • Vitamine K: deze vitamine zorgt voor bloedstolling. Deze vitamine is goed bij de genezing van wonden.
  • Zink: als men een tekort heeft aan zink heeft men een verminderde eetlust. Zink zorgt voor een goede wondgenezing en een betere immuun reactie.
  • IJzer: ijzer zorgt in ons lichaam voor het transport van zuurstof. Zuurstof is in ons lichaam noodzakelijk voor wondgenezing.
  • Anti-oxidanten: deze zijn bij mensen met wonden extra nodig voor wondgenezing.

Ook zijn er supplementen die de doorbloeding in het lichaam bevorderen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld MSM. MSM zorgt naast een betere doorbloeding ook voor energie.