De oorzaken van Decubitus

Decubitus wordt ook wel doorliggen genoemd en betreft een aandoening die voornamelijk voorkomt bij mensen die voor langere tijd opgenomen worden in het ziekenhuis of voor langere tijd in bed moeten liggen. Zo worden de doorligwonden van decubitus veroorzaakt door druk-, schuif- of wrijfkrachten op de huid, waardoor er voortdurende druk op de huid uitgevoerd wordt. Door deze voortdurende druk op de huid worden de kleine bloedvaatjes in de huid als het ware dichtgedrukt, waardoor de huid niet voldoende voedingsstoffen en zuurstof kan krijgen van de kleine bloedvaatjes in de huid.

Door het tekort aan voedingsstoffen en zuurstof, ontstaat er schade aan de huid. Wordt er niets gedaan aan de doorligplekken, dan kan deze schade zelfs dieper gaan en tot de diepere weefsels onder de huid komen. Het gevolg: een wond op de huid, die uiteindelijk helemaal door kan trekken tot de diepere weefsels onder de huid.

Risicogroepen voor decubitus

Als je te lang in dezelfde houding zit, krijg je vaak een onprettig gevoel en krijg je van je hersenen het signaal dat je moet verzitten. Dit is hetzelfde geval bij liggen, want zelfs als je slaapt geven je hersenen je lichaam nog het signaal af om af en toe te gaan verliggen. Normaliter krijg je dus een pijnprikkel van je hersenen als je huid een zuurstoftekort heeft, maar in sommige gevallen gebeurt dit niet. Enkele risicogroepen die geen pijnprikkel meer ontvangen van de hersenen en hierdoor te maken kunnen krijgen met doorliggen of decubitus, zijn de volgende:

  • Mensen die in coma liggen.
  • Mensen die geen pijnprikkels meer voelen door zenuwschade.
  • Mensen die geen pijnprikkels meer voelen door verdoving met medicijnen.

Daarnaast is het tevens mogelijk dat patiƫnten nog wel pijnprikkels voelen, maar simpelweg te zwak zijn om zich om te draaien en van houding te veranderen. In dit geval kan er tevens doorliggen ontstaan, tenzij de patiƫnt aangeeft aan de zuster, dokter of iemand in de directe omgeving dat hij of zij de houding wil veranderen.

Druk neemt toe door meer schuif- en wrijfkrachten

Als de huid eenmaal veel druk ervaart en het proces van decubitus in gang is gezet, wordt het proces van doorliggen nog meer versneld door schuif- en wrijfklachten van de huid. Heb je bijvoorbeeld te maken met rode plekken, ofwel de symptomen van de eerste fase van decubitus, en ga je steeds verliggen om de rode plekken weg te krijgen? Dan krijg je huid juist nog meer druk, waardoor de symptomen erger worden. Het rustig verliggen en op de juiste manier omgaan met de aandoening is dan ook erg belangrijk, wil je voorkomen dat de aandoening nog erger wordt door toenemende schuif- en wrijfkrachten op de beschadigde huid.